Tanichthys

Events Calendar

voordracht Zeewatergroep Sabella: Licht en koralen, meten is weten door Dr. Maarten Mouissie

Monday 09 June 2014 06:00pm - 09:00pm
by Germain LeysHits : 563
Zonder goede verlichting kunnen koralen niet groeien en tonen ze niet hun mooiste kleuren, maar te veel licht kan verbleking veroorzaken en de energierekening nodeloos opjagen. Hoe weet je of je de juiste hoeveelheid licht boven je aquarium
hebt hangen? In deze lezing probeert Maarten Mouissie deze vraag te beantwoorden aan de hand van wetenschappelijke experimenten en ervaringen van zeeaquarianen.

We zullen te zien krijgen hoe de intensiteit op het rif verloopt in de loop van de dag en wat de kleursamenstelling van natuurlijk zonlicht is aan het wateroppervlak.

Verder krijgen we te zien hoe de kleuren geabsorbeerd worden door het water en hoe de koralen zich aanpassen op grotere diepte. Hoe worden de zooxanthellen beïnvloed door de hoeveelheid licht, waarbij situaties in open water, onder
een overhang en in grotten worden gesimuleerd in labsituaties met behulp van een PAR-meter.

Ook gaat hij in op het meten van licht met een quantummeter.

Maar niet alleen de hoeveelheid licht beïnvloedt de groeisnelheid. Ook de hoeveelheid calciumcarbonaat, de stroomsnelheid, de hoeveelheid voedsel en de pH bepalen mede de gezondheid en de groeisnelheid van de koralen.
We krijgen ook te zien wat het effect van licht is op de florescentie van bepaalde koralen.

Het zal in ieder geval een boeiende lezing worden waar iedereen veel kennis van kan opsteken. Een lezing om niet te missen dus!
Location : Taverne De Vogelsanck, Demerstraat 99, 3500 Hasselt

Back