Tanichthys

Events Calendar

Voordracht Sabella: Ab Ras

Monday 14 May 2012 06:00pm - 10:00pm
by Germain LeysHits : 394
Van huisrif naar thuisrif door Ab Ras

In deze lezing wordt u meegenomen naar de riffen van Marsa Alam. Een korte impressie van het prachtige onderwaterleven van de kristalheldere Rode zee. Ab neemt u mee naar prachtige dieptes.

Na de pauze gaan we zien hoe de spreker zijn thuisrif heeft opgebouwd en in welke valkuilen hij is gelopen. Profiteer van deze opbouw en leer meer over de techniek en begrippen van deze prachtige hobby.
Hij begint met foto’s van zijn eigen aquarium. Een polyester bak met een inhoud van ongeveer 800 liter waar alleen een glazen voorruit is ingelijmd. Hij gebruikt de natuurlijke luchtstroom om te koelen; hij heeft hiervoor een gat in de vloer gemaakt om de koele lucht uit de kruipruimte onder zijn huis langs het aquarium omhoog via de verlichting naar de bovenzijde van zijn ombouw te laten stromen. Hierdoor is zijn huiskamer vaak lekker warm.

Het aquarium is een mooi gevuld kleurrijk geheel waar toch veel zwemruimte in zit want het gedeelte achter de pilaren met koraal is helemaal open. Dit heeft Ab weten te maken door met polystyreenplaten en PUR-schuim te werken. Hij heeft platen langs de zij- en achterwanden gemaakt en plateaus gemaakt door platen in vormen te snijden en met stokjes aan elkaar te prikken.

Zo kon ook de rifspoeling in de achterwand en de overloop weggewerkt worden. In de achterhoeken heeft hij ruimtes gemaakt voor stromingspompen die de bodem schoon moeten houden achter het rif. Hiervoor gebruikt hij twee 6000 liter pompen van Tunze die hij heel handig op een soort lepels van PVC heeft gezet die hij ook zelf heeft gemaakt. De pompen kan hij op de bodem laten zakken en de steel van de lepels steken boven water uit. Die draait hij meerdere keren per week iets bij om de stroming onder het rif iets aan te passen om er zeker van te zijn dat hij geen vuilophoping onder het rif krijgt. Voor onderhoud aan de pompen kan hij ze zo aan de lepel optillen dus een erg mooie oplossing waar je niets van ziet.
Daarna is hij verder gaan inrichten via het gulden regel concept. Dat betekent dat je jouw aquarium denkbeeldig in een paar vlakken (2 x 3) verdeelt en op de kruispunten van deze lijnen gaat werken met pilaren van bijvoorbeeld rifkeramiek, bij voorkeur in verschillende hoogtes waardoor je veel diepte in je bak krijgt. Als je dan de bak gaat opstarten, doe je dit met weinig levend steen waardoor je een snellere opstart hebt. Als je kalkalgen gaan groeien gaat alles er heel natuurlijk uitzien, met het voordeel dat als je een koraal wilt plaatsen, je dit zo in het PUR-schuim kan drukken…

Ab Ras is al ruim dertig jaar actief in deze fascinerende hobby. Hij heeft diverse cursussen ontwikkeld voor beginnende aquarianen en is bondskeurmeester bij de Nederlandse Bond Aqua Terra. Daarnaast is hij auteur en heeft "de Praktische aquariumwijzer"geschreven

Het belooft een leerrijke lezing te worden en we verwachten u talrijk in Taverne De Vogelsanck, 1ste verdiep, Demerstraat 99, 3500 Hasselt om 20u00 op maandag 14 mei 2012.
Location : Taverne Vogelsanck

Back